Question 1: When does ITU offer admission for BS Programs?
Answer: ITU offers admission for all undergraduate programs for the Fall Semester only. The first cycle opens in November/December. The second cycle commences in March. Exact dates are made available on the website and social media


Question 2: When does ITU offer admission for MS/PhD Programs?
Answer: ITU offers admission for graduate and undergraduate programs, for the Fall semester, in its second admissions cycle which commences in March.
EMBITE admissions, for the Spring semester, open around November/December. Exact dates are made available on the website and social media.


Question 3: Can I receive a waiver for the ITU Admissions Test?
Answer: For the undergraduate programs, applicants may take SAT in lieu of the ITU Admissions Test.
The ITU institution code is 7537. Subject wise details are available on the respective program pages.


Question 4: Where is the ITU Admissions Test held?
Answer: The ITU Admissions Test is held on campus at the Arfa Software Technology Park, Lahore,


Question 5: Does ITU consider standardized tests for admission (NTS, SAT, etc.)?
Answer: For the undergraduate programs, applicants may take SAT in lieu of the ITU Admissions Test.
The ITU institution code is 7537. Subject wise details are available on the respective program pages.

For the graduate programs the ITU Graduate Admissions Test is mandatory.


Question 6: What is the SAT code for ITU?
Answer: The SAT code for ITU is 7537.


Question 7: What are the SAT score requirements for ITU?
Answer: SAT is accepted in the undergraduate programs offered at ITU.

Undergrad Program Required SAT Test Score
BS -Management & Technology
SAT I – EBRW


SAT I – Math.
550


550
BS -Economics with Data Science
SAT I – EBRW


SAT I – Math.
550


550
BS – Electrical Engineering
SAT II – Math. 1


SAT II – Physics


SAT II – Chemistry
550


550


550
BS – Computer Science
SAT I – EBRW


SAT I – Math.
550


550

Question 8: When do I bring my documents for verification?
Answer: Bring your documents when you are invited for the interview.


Question 9: Which documents do I need to bring along for verification?
Answer: Please bring the following documents for verification:
1. All academic documents
2. CNIC/B form


Question 10: When is the admission test?
Answer: The admission test for the second cycle will be held in June 2018. Please refer to the Admissions Calendar for details.


Question 11: Can I take the admission test twice?
Answer: Yes, you can take the test twice for BS programs. The better result will be considered.


Question 12: How is the undergraduate merit calculated?
Answer: 40% is the Academic Record score, 40% is the ITU Admissions Test (or SAT) score, and 20% is the Interview score.


Question 13: How is the graduate merit calculated?
Answer: 40% is the Academic Record score, 40% is the ITU Graduate Admissions Test score, and 20% is the Interview score.


Question 14: May I apply for admission if I have scored less than 60% in Matric or FSc?
Answer: No.


Question 15: What is the total number of seats for undergraduate?
Answer: All undergraduate programs have 80 seats.

However, ITU does not compromise on quality and will admit only those who fulfil the merit, which may not always result in class capacity being met.


Question 16: What is the total number of seats for graduate program?
Answer: A graduate program has 60 seats.

However, ITU does not compromise on quality and will admit only those who fulfil the merit, which may not always result in class capacity being met.


Question 17: Which scholarships does ITU offer?
Answer: ITU offers merit and need based scholarships. Please visit the scholarship page for further details.


Question 18: What are the fees for the undergraduate program?
Answer: The tuition fee for the undergraduate program is Rs. 5,000 per credit hour.


Question 19: What are the fees for the graduate program ?
Answer: The tuition fee for the graduate program is Rs. 6,000 per credit hour.


Question 20: Is ITU is HEC and PEC recognized university?
Answer: Yes, ITU is recognised by the Higher Education Commission (HEC) and accredited by the Pakistan Engineering Council (PEC).


Question 21: Does ITU provide hostel facility?
Answer: Presently, ITU does not provide hostel facilities.


Question 22: Can I transfer my credit hours to ITU University ?
Answer: Presently, ITU does not accept transfer students.


Question 23: Does ITU give any transport facility to the students?
Answer: ITU does not provide any transport facility to students.


Question 24: What are the timings for the undergraduate programs?
Answer: Classes for the undergraduate programs are held from 8:30am to 5pm.


Question 25: What are the timings for the graduate program?
Answer: Classes for the graduate programs are held during weekdays from 5pm to 9pm.
EMBITE classes are held on weekends.


Question 26: Does ITU offer admissions for the Spring semester?
Answer: Only EMBITE offers admissions in the Spring semester.
All other programs offer admission for the Fall semester.


Question 27: When will admissions for the graduate programs open ?
Answer: Admission for all graduate programs will be offered around March 2018. Dates will be announced via social and print media as well as the ITU website.


Question 28: Does ITU offer short courses?
Answer: No, ITU does not offer short courses.


Question 29: Is PEC# number required for admission to ITU?
Answer: Yes, for admission to the Electrical Engineering graduate programs a PEC# is required.